Miekkailu

Miekkailu sopii kaikille!

Miekkailu on lähitaistelulaji, jossa pyrkimyksenä on yksinkertaisesti ja suoraviivaisesti voittaa vastustaja: osua saamatta itse osumia. Miekkailu sopii kaikenikäisille naisille, miehille, tytöille ja pojille. Miekkailu on vaativa olympialaji, mutta sitä voi myös harrastaa vain kuntomielessä. Miekkailu vaati sekä fyysistä että henkistä osaamista ja tätä taktista lajia kuvataan usein eläväksi shakiksi.

Miekkailu on puhdas urheilulaji, elokuvia, teatteria, historian elävöittämistä ja perinteitä ylläpitäviä historiallisen miekkailun seuroja lukuunottamatta.  Laji oli mukana jo ensimmäisissä olympialaisissa vuonna 1896. Urheilumiekkailussa aseita on kolme: kaksintaisteluaseen jälkeläinen kalpa, harjoitus- ja opetusase floretti ja ratsuväen sapelista kehitetty säilä. Kaikilla kolmella käydään kilpailuja aina olympialaisiin asti. Miekkailu luetaan ns. vaarallisiin lajeihin, joten se vaatii erityiset lisenssit ja vakuutukset. Tiukoilla ottelusäännöillä ja turvallisuusmääräyksillä pyritään välttämään onnettomuudet, jotka onneksi ovatkin hyvin harvinaisia.

Miekkojen terät ovat notkeita ja kärki päättyy nuppiin – urheilumiekat eivät siis ole teräviä. Miekkailumaskit ovat teräsverkkoa, miekkailukäsine paksua ja pehmustettua nahkaa. Varusteet tarkistetaan aina ennen kilpailuja.  Miekkailupuku on valkoinen, miekkailun opettajien takki on musta. Miekkailusäännöillä pyritään estämään onnettomuudet: maskitonta vastustajaa ei saa pistää, toisen varusteisiin ei saa koskea, ”väkivaltainen tai kostonhimoinen” miekkailu on kielletty, kädensuojalla ei saa lyödä ym. Toisaalta miekkailusäännöt säilyttävät lajin ritarillisia ja herrasmiesmäisiä perinteitä. Vastustajaa on kunnioitettava; ottelussa ei saa pakoilla, ei saa kääntää selkäänsä vastustajalle, hävinnyttä ei saa halveksia, vastustajaa on tervehdittävä kohteliaasti, on käteltävä ottelun lopuksi jne. Miekkailuottelut käydään 14 m pitkällä ja 1,5 – 2,0 m leveällä miekkailualueella.

Kilpailuissa ottelua johtaa tuomari, ja komennot ja tuomiot annetaan tavallisimmin ranskaksi. Sähköiset merkitsijälaitteet rekisteröivät nykyään kilpailussa pätevät ja epäpätevat osumat. Sähköä johtava metallimatto estää lattiaan osuneita pistoja sytyttämästä turhaan merkkivaloja. Miekkailua harjoitellaan urheiluseuroissa ryhmäharjoituksina ja pareittain. Yhä edelleen sitä opitaan myös miekkailunopettajilta yksityistunneilla, 1600-luvun malliin. Suomessa miekkailun harrastajia on noin 2000. Paikalliset miekkailuseurat järjestävät alkeiskursseja muutaman kerran vuodessa lapsille, nuorille ja aikuisille. Lisää lajitietoa.

Torstai