Nelli on touhunnut liikunnan parissa pikku tytöstä asti.  – ”Aloin pelaamaan tennistä heti kun maila pysyi kädessä ja ala-asteen pihalla pelattiin kavereiden kanssa kaikenlaisia pallopelejä. Yläasteen alussa halusin aloittaa parhaan ystäväni kanssa yhteisen liikuntaharrastuksen.”

 

Helsingin kaupungin liikuntavirasto aloitti vuonna 2009 FunAction-harrasteliikunnan tuottamisen 13–17- vuotiaille nuorille. Tavoitteena on tarjota nuorille laadukasta vapaa-ajan tekemistä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi liikunnan keinoin. FunAction -harrasteliikunta on matalan kynnyksen liikuntamahdollisuus kaikille nuorille.

 

Nellin kaverin äiti suositteli tunteja, sillä he eivät olleet varmoja minkä lajin he haluaisivat aloittaa. Toiminta antoi mahdollisuuden kokeilla edullisesti monia eri lajeja. – ”Päätimme mennä kokeilemaan kiipeilyä Liikuntamyllyyn. Tunnin jälkeen kävimme ostamassa kortit, niin hauskaa meillä kiipeillessä oli. Kävin yläasteella joka viikko kiipeily-, koripallo-, nyrkkeily- ja sulkapallotunneilla. Kokeilin myös satunnaisesti muita lajeja. Odotin tunteja joka viikko innolla. ”

 

Vapaaehtoisuudesta töihin

Nelli ei enää käy tunneilla aktiivisesti, mutta on ollut töissä FunAction-toiminnassa. Hän vetää tennistunteja ja on ollut mukana myös tapahtumissa vuosien varrella. Nelli päätyi töihin vapaaehtoistoiminnan kautta. Vapaaehtoistyötä helsinkiläisnuorista on tehnyt noin joka kolmas.  Helsinkiläisnuoret harrastavat liikuntaa saman verran kuin pääkaupunkiseudulla keskimäärin.

Nellistä oli hauskaa päästä liikunnanohjaajien mukaan kesätapahtumiin, ja samalla saada huomaamattaan myös työkokemusta. Jokainen nuori tarvitsee Nellin mielestä sen yhden aikuisen, joka luottaa ja antaa nuorelle ensimmäisen mahdollisuuden päästä mukaan työelämään.

– ”Minä sain ensimmäisen mahdollisuuteni toiminnan kautta 16-vuotiaana, kun pääsin oikeisiin kesätöihin ja tennisohjaajaksi. Olen ollut toiminnassa mukana jo noin kuusi vuotta. Suurin syy tunneilla viihtymiseen oli se, että tunneilla sai tuntea aitoa liikkumiseniloa ja olevansa riittävän hyvä.”

 

Paineetonta kannustamista

Tennisharrastuksessa Nelli koki välillä paineita ja odotuksia täydellisistä suorituksista.  FunAction-tunneilla tunnelma oli Nellistä rento ja kannustava. Sen lisäksi Nelli kertoo että toiminta perustuu nuorten kuuntelemiseen ja tukemiseen. Nuoret pääsivät mukaan vaikuttamaan toimintaan. Esimerkiksi päättämään mitä uusia lajeja toimintaan otettiin mukaan.

– ”Kaikilla tunneilla oli myös upeita asiantuntevia ohjaajia. Oma kunto ja liikuntataidot kehittyivät vauhdilla. Liikunnasta tuli minulle vielä rakkaampaa kuin ennen.”

 

Kokeilu ja kaverit

Nelli on päässyt kokemaan asioita, joita ei olisi varmaan koskaan muuten kokenut, esimerkiksi kalliokiipeillyt ja laskeutunut Liikuntamyllyn katolta.

– ”En varmasti tule koskaan unohtamaan hauskimpia muistojani FunAction -toiminnasta kuten kesän suppailu ja veteen kaatuilu vaateet päällä tai laskeutumista kaatosateessa Käärmekalliota alas kirkkaan keltaisissa Liikuntaviraston sadetakeissa.”

 

 

”Toiminnan kautta sain uusia ystäviä, monta upeaa muistoa ja ensimmäisen kesätyöpaikkani. FunAction -toiminta on siis antanut minulle paljon enemmän kuin koskaan odotin, kun monta vuotta sitten kävelin ensimmäiselle FunAction -tunnilleni.”

 

Teksti

Nelli Tuomola
Pirjo Mattila, suunnittelija, Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus
Lauri I.