FunAction- harrasteliikunnan tavoitteena on tarjota matalan kynnyksen liikuntamahdollisuus kaikille nuorille tuottamaan iloa ja virkistystä eri liikuntalajien ja ystävien seurassa ilman kilpaurheilullisia tavoitteita. Liikunta on monipuolista ja hauskaa ammattitaitoisen liikunnanohjaajan tai seurojen lajiohjaajien johdolla.Vuonna 2014 toiminta vakiintui liikuntaviraston vakinaiseksi toiminnaksi. Vuoden aikana toimintaa laajennettiin Itä-Helsingistä Maunulaan ja Jakomäkeen.

FunAction – liikuntaryhmät olivat edelleen avoimia, joihin nuoret voivat osallistua oman aikataulunsa ja kiinnostuksensa mukaan. Vuonna 2014 perustettiin myös FunAction -starttiryhmä entistä matalamman kynnyksen ryhmä, jonka tavoitteena oli tarjota sellaisille nuorille liikuntaelämyksiä, joilla ei ollut liikuntaharrastuksia ja joilla liikkumattomuus oli terveysriski. Toimintaan osallistui 15 nuorta kokeillen viikoittain eri liikuntalajeja.

Vuonna 2014 FunAction –toiminnan parissa liikkui runsaasti nuoria. Käyntikertoja kertyi yli 15 000. Keväällä ohjattuja vapaa-ajan liikuntatunteja järjestettiin 41 tuntia viikossa ja syksyllä yli 50 viikossa. Viikoittaiset FunAction –tunnit koostuivat nuorien toiveista ja nuorten suosimista tunneista kuten pallopeleistä, eri tanssilajeista, kiipeilyistä, parkourista ja kuntosaliharjoittelusta.

FunAction- toiminnan tapahtumia oli yhteensä 25 vuoden aikana. Osa tapahtumista ja tempauksista järjestettiin liikuntaviraston toimesta. Omia tapahtumia olivat erilaiset ja erikokoiset liikuntapäivät yläkoululaisille. Elokuussa 2014 järjestettiin jo perinteiset KickOff –tapahtumat yläkouluille Liikuntamyllyssä. Huimat 1410 oppilasta ja opettajaa osallistui KickOff –tapahtumiin seitsemästä eri yläkoulusta. Osassa tapahtumissa oltiin mukana auttamassa muita tahoja kuten Reaktorissa, Ruudissa ja Väkivallankumoustapahtumassa.

FunAction –toiminta ja yhteistyökoulut opettajineen ja oppilaineen ovat yhdessä suunnitelleet ja kehittäneet Liikuntapolkutoimintaa. Liikuntapolun tavoitteena on tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua FunAction liikuntalajeihin sekä lajeihin, joita ei ole mahdollista järjestää koulujen liikuntatunneilla. Liikuntapolkun ansiosta oppilaille on järjestetty kiipeilyä, telinevoimistelua, kuntosaliharjoittelua, nyrkkeilyä sekä hip hop tunteja.

FunAction liikuntaneuvontaa on toteutettu nuorille jo parin vuoden ajan. Vuonna 2014 liikuntaneuvonta toimintaa on kehitetty entisestään ja tällä hetkellä opetusviraston koulukuraattorien ja kouluterveystoimen kanssa suunnitellaan palveluketjumallia, joka mahdollistaisi liikkumattomien ja muiden syrjäytymisvaarassa olevien nuorten ohjaamisen liikuntaneuvonnan kautta löytämään arkiaktiivisuutta, iloa ja virkistystä.

Kesällä 2014 FunAction –toimintaa järjestettiin ulkona. Tapahtumia järjestettiin Aurinkolahden uimarannalla sekä oltiin mukana muiden tahojen järjestämissä tapahtumissa. Tapahtumien lisäksi järjestettiin melontaa, kalliokiipeilyä sekä erilaisia lajikokeiluja.

Elokuussa 2014 kuvattiin Ylen skeittimestarit tv – ohjelmaa. FunAction liikunnanohjaajat olivat mukana tuottamassa oheisharjoittelua skeittimestareiden juontajalle ja aloitteleville skeittaajille lajin vaatimuksia täydentämään.

FunAction- toiminnan periaatteena on alusta asti ollut nuorten osallistaminen. Nuorista koottu Funarit-ryhmä on ollut mukana suunnittelemassa ja kehittämässä toimintaa sekä toimivat omissa kouluissaan ja tapahtumissa toiminnan markkinoijina sekä vertaistukena. Kaikkien nuorten kanssa liikunnanohjaajat käyvät koko ajan vuoropuhelua heidän liikuntatoiveisiinsa liittyvistä asioista. Markkinoinnissa käytetään nuorten suosimia sosiaalisen median kanavia perinteisten tiedotteiden ja mainosten rinnalla.

FunAction -toiminnan tärkeimpinä yhteistyökumppaneina ovat olleet
Opetusvirasto
Nuorisoasiankeskus
HNMKY
Pantterit
FC Kontu
Yökoris
SSV

FunAction kehitys

taulukko-300x180

Lauri I.